Παιδιών Στήριξις

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μας στα τηλέφωνα: 22410 61030 & 22410 39955

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ;

από τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής
 Κινούς Φωτεινή
 www.paidionstirixis.gr

 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ;

Οπτικοκινητικός συντονισμός είναι η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τα μάτια και τα χέρια του, με αποτελεσματικότητα.   Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες στην καθημερινή μας ζωή απαιτούν το συντονισμό ματιού-χεριού, γι'αυτό είναι σημαντική η διέγερση και η βελτίωσή του.
Ο οπτικοκινητικός συντονισμός, που είθισται να αναπτύσσεται κατά την προσχολική και παιδική ηλικία, βοηθάει το παιδί στο γράψιμο, μέσα από την εξάσκηση με εξειδικευμένες γραφικές εργασίες που ονομάζονται ασκήσεις προγραφής. Το παιδί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο και να αρχίσει να γράφει ανάμεσα σε δύο γραμμές πολύ κοντά η μία με την άλλη, χωρίς να έχει προηγουμένως κάνει μερικές ασκήσεις υποτυπώδους γραφής. Αυτές οι ασκήσεις αποσκοπούν να προετοιμάσουν σωστά το παιδί που φοιτά στο νηπιαγωγείο, ώστε να μάθει να γράφει τα γράμματα.
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την εν λόγω δεξιότητα;
⦁    Αρχικά στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία με βιβλία Πρώτης Γραφής, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε και να ξεκινήσουμε την εξάσκηση.
⦁    Οι εργασίες προγραφής δε χρειάζεται να περιορίζονται μόνο στο χαρτί αλλά να επεκτείνονται και σε άλλες επιφάνειες εργασίας και με άλλα υλικά γραφής π.χ. με άμμο, ζυμάρι, ζάχαρη…αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά σας.

Προτού όμως το παιδί μάθει να γράφει, απαιτούνται οι παρακάτω προγραφικές δεξιότητες:

Λεπτή κινητικότητα: η ικανότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του σωστά για να χειρίζεται με επιδεξιότητα μικρά αντικείμενα.
Σημαντικές για την εκμάθηση της γραφής είναι και οι ασκήσεις λεπτής κινητικότητας. Η λεπτή κινητικότητα σκοπεύει στο να αναπτύξει τις λεπτές κινήσεις που επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο και συντονισμό των δακτύλων των χεριών και των ματιών. Η γραφή απαιτεί την αναπαραγωγή συγκεκριμένων σημείων σε ένα περιορισμένο διάστημα, από τα αριστερά στα δεξιά, γι’ αυτό το παιδί πρέπει να κατέχει τον έλεγχο και το συντονισμό των χεριών, των δακτύλων και των ματιών.
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την εν λόγω δεξιότητα;
⦁    Το παιδί κυλάει ένα νόμισμα στο τραπέζι με τη βοήθεια του αντίχειρα και του δείκτη.
⦁    Το παιδί σχηματίζει όσο το δυνατόν ψηλότερη στήλη με νομίσματα.
⦁    Το παιδί λύνει το παπούτσι του και περνάει τα κορδόνια από τις τρύπες.
⦁    Το παιδί γυρίζει τις κάλτσες ανάποδα.
⦁    Το παιδί κόβει ωραίες εικόνες από το περιοδικό και τις κολλάει από τα αριστερά στα δεξιά σε ένα χαρτί ή σε ένα τετράδιο.
⦁    Το παιδί περνάει μια κλωστή σε μια βελόνα.
⦁    Το παιδί ρίχνει νερό από το ένα ποτήρι στο άλλο χωρίς να το χύσει.

Προσανατολισμός στο χώρο: οι ασκήσεις αυτές έχουν σκοπό́ να βοηθήσουν το παιδί́ να τοποθετήσει το σώμα του στο χώρο, να συνειδητοποιήσει τις διάφορες σχέσεις χώρου ανάμεσα στα αντικείμενα και να προσαρμοστεί ανάμεσα στο χώρο που το περιβάλλει. Ένα παιδί που θα έχει δυσκολίες προσανατολισμού στο χώρο θα έφτανε στο σημείο να αντιστρέψει τα γράμματα γιατί δεν θα αντιλαμβανόταν τη διεύθυνσή τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μπερδέψει το ρ με το φ, μη μπορώντας να διακρίνει αν η γραμμή είναι στο κέντρο ή αριστερά του κύκλου.
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την εν λόγω δεξιότητα;
⦁    Πάρτε διάφορες στάσεις με το σώμα σας και ζητήστε από το παιδί να σας κοιτάζει και να σας μιμείται.
⦁    Ζητήστε από το παιδί να ονομάσει τα διπλά μέρη του σώματός του: τα μάτια, τα αυτιά, τα χέρια, τις παλάμες, τα πόδια, τα γόνατα, τους αγκώνες, τα φρύδια κ.τ.λ.
⦁    Φτιάξτε σχέδια με κουμπιά και οδοντογλυφίδες. Ζητήστε από το παιδί να κάνει τα ίδια σχέδια.

Η αξιολόγηση του οπτικοκινητικού συντονισμού ή της λεπτής κινητικότητας μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια σε σχολικά περιβάλλοντα καθώς μπορούμε να ξέρουμε ποιο παιδί είναι πιθανόν να εκδηλώσει δυσκολία γραφής.


Ακολουθηστε μας στα Social

Επικοινωνια

Φωτεινή Κινούς (Ειδ.Παιδαγωγός)
Καμύνδου 10, Ρόδος (Ροδίνι)
Τηλέφωνο: (+0030) 6945936382
Email: fkinous@paidionstirixis.gr
Τίνα Τσέλιου (Παιδοψυχολόγος)
Πάροδος Λεωφ. Ηρακλειδών 51 (Ιξιά)
Τηλέφωνο:(+0030) 22410 39955
Email: ttseliou@paidionstirixis.gr