Παιδιών Στήριξις

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μας στα τηλέφωνα: 22410 61030 & 22410 39955

Με τον όρο Διαταραχές Διατροφής περιγράφονται οι δυσκολίες εκείνες που είναι σχετικές με την πρόσληψη της τροφής και τα προβλήματα συμπεριφοράς την ώρα του φαγητού. Τέτοιες δυσκολίες είναι οι εξής:

 

 

Βουλιμία

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας , με υπερβολική και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού που συχνά συνοδεύεται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η πρόκληση εμετού, η αλόγιστη χρήση καθαρτικών και διουρητικών φρμάκων ,η νηστεία και η υπερβολική σωματική άσκηση.

Νευρική ανορεξία

Περιορισμένη και ελλιπής πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα το βάρος να είναι σημαντικά μικρότερο του φυσιολογικού, που συνοδεύεται από υπερβολικό φόβο μήπως αυξηθεί το βάρος και παραμορφωμένη εικόνα (δυσμορφία) του σώματος.

 

Ψυχογενής υπερφαγία

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας κατά τα οποία το άτομο τρώει υπερβολικά γρήγορα, σε ποσότητα που να νιώθει δυσφορία, κρυφά από άλλους και ενώ δεν πεινάει , αλλά δεν καταφεύγει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως στην περίπτωση της βουλιμίας.

Ακόμα αισθάνεται αποστροφή προς τον εαυτό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μετά.

Επιλεκτική /αποφευκτική πρόσληψη τροφής

Έλλειψη ενδιαφέροντος για την τροφή , αποφυγή διαφόρων τροφών με βάση αισθητηριακά χαρακτηριστικά (χρώμα , υφή κλπ) με αποτέλεσμα τη μειωση του βαρους ή την αποτυχία το βάρος να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα και να αυξανει με βάση τα αναμενόμενα και παράλληλα προβλήματα και ελλείψεις του οργανισμού σε απαραίτητα διατροφικά στοιχεία

(βιταμίνες, σίδηρος).

 • Με τον όρο Διαταραχές Ύπνου αναφερόμαστε σε δυσκολίες που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως:

  α. Νυκτερινή ενούρηση.

  Πρωτογενής ή δευτερογενής , η νυκτερινή ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που συχνά απασχολεί τις οικογένειες των παιδιών που με βάση την ηλικία και την ανάπτυξη τους θα έπρεπε να έχουν αποκτήσει πλήρη έλεγχο σφιγκτηρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να θεωρηθεί πρόβλημα θα πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα χρονικό διάστημα τριών και πάνω μηνών, μετά από μια χρονική περίοδο με στεγνές νύχτες (δευτερογενης ενούρηση), ή το παιδί να μην έχει ποτέ αποκτήσει έλεγχο σφιγκτήρων κατά τη διάρκεια του ύπνου (πρωτογενής ενούρηση). Το παιδί να έχει ηλικία 5 ετών και πάνω ή aνάλογη νοητική ηλικία.

  β. Ενύπνιος (νυχτερινός) Τρόμος .

  Στη διάρκεια του επεισοδίου, που συμβαίνει συνήθως στη διαρκεια των 2 πρώτων ωρών του ύπνου, το παιδί ουρλιάζει, δείχνει πανικόβλητο, είναι ιδρωμένο και κινείται στο κρεβάτι του. Δεν είναι ξύπνιο , αν και δίνει  αυτή την εντυπωση. Οι νυχτερινοί ρόμοι διαρκούν από λίγα λεπτά έως μισή ώρα, το παιδί δεν θυμάται το συμβάν και πρέπει να αποφεύγεται η αφύπνιση του, γιατί μπορεί να προκληθεί σύγχυση

  γ. Υπνοβασία-υπνολαλία.

  Στη διάρκεια της υπνοβασίας το παιδί περπατάει ή κινείται στο κρεβάτι, με μάτια ανοιχτά και ανέκφραστο πρόσωπο. Μπορεί να μιλάει, να γελάει ή να έιναι σιωπηλο. Κατά τη διαρκεια της υπνοβασίας δεν είναι ξύπνιο και δε θυμάται τίποτα σχετικό.Υπνολαλία χαρακτηρίζουμε τις φράσεις και φωνές , χωρίς νόημα, που λέει το παιδί ενώ κοιμάται. Το συμβάν δε διαρκεί παραπάνω από 30'.

  δ. Διαταραχές έναρξης και διατήρησης του ύπνου.

  Στις διαταραχές αυτές που είναι πιο συνήθεις κατά τα 4 πρώτα χρόνια του παιδιού, συμπεριλαμβάνονται η δυσκολία-άρνηση του παιδιού να κοιμηθεί, οι αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της  νύχτας, , η πρώιμη αφύπνιση, οι παιδικοί εφιάλτες και η ημερήσια υπνηλία.

   

 • Πότε ένα πρόβλημα είναι αληθινό;

  Μία διαταραχή στον ύπνο του παιδιού σας αποτελεί πρόβλημα όταν:

  1. Είναι συχνό φαινόμενο.
  2. Είναι έντονο φαινόμενο.
  3. Επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα
  4. Συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα ή δυσκολίες.

Ακολουθηστε μας στα Social

Επικοινωνια

Φωτεινή Κινούς (Ειδ.Παιδαγωγός)
Καμύνδου 10, Ρόδος (Ροδίνι)
Τηλέφωνο: (+0030) 6945936382
Email: fkinous@paidionstirixis.gr
Τίνα Τσέλιου (Παιδοψυχολόγος)
Πάροδος Λεωφ. Ηρακλειδών 51 (Ιξιά)
Τηλέφωνο:(+0030) 22410 39955
Email: ttseliou@paidionstirixis.gr