Παιδιών Στήριξις

 Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μας στα τηλέφωνα: 22410 61030 & 22410 39955

Δε θέλω να πάω σχολείο σήμερα.......

από τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής

Κινούς Φωτεινή

 www.paidionstirixis.gr


         

 

Δε θέλω να πάω σχολείο σήμερα…………..

Είναι Δευτέρα πρωί. Η ώρα περνάει κι εσείς θα αργήσετε πάλι στη δουλειά. «Ώρα για σχολείο», φωνάζετε όσο πιο χαρωπά μπορείτε. Αντί όμως το παιδί σας να σηκωθεί και να αρχίσει να ετοιμάζεται, αρνείται πεισματικά να πάει σχολείο, δε σηκώνεται από το κρεβάτι, φωνάζει ότι πονάει το κεφάλι ή η κοιλιά  και κλαίει σπαρακτικά... απειλώντας ότι “έχω πάει τόσες φορές στο σχολείο, δεν θέλω να πάω σήμερα!” Η εικόνα είναι πολύ γνώριμη για τους περισσότερους γονείς για κάποιους, μάλιστα, αποτελεί δυστυχώς καθημερινή ρουτίνα.

Η σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της σχολικής ζωής, αν και παρουσιάζεται κυρίως στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο και στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού. Συχνά ωστόσο παρατηρείται ακόμα και στο γυμνάσιο.

Δεν πρέπει βέβαια να συγχέουμε τη σχολική φοβία με τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις του παιδιού, όταν πρωτοπηγαίνει στο σχολείο, οι οποίες έχουν σχέση με έναν ενστικτώδη φόβο προς το άγνωστο και συνήθως υποχωρούν.

Συμπτώματα σχολικής φοβίας

Για να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί παρουσιάζει σχολική φοβία πρέπει να εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία κατά κανόνα εξαφανίζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ή αμέσως μόλις συμφωνήσετε να παραμείνει στο σπίτι.

·         Το παιδί με σχολική φοβία αρνείται σχεδόν καθημερινά να πάει σχολείο και παραπονιέται ότι είναι άρρωστο. Κλαίει και σας παρακαλεί να μείνει σπίτι.

·    Μπορεί να εκδηλώσει και σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονο, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ζαλάδα, εμετό, διάρροια, ενούρηση, νυχτερινούς εφιάλτες κ.τ.λ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο το πρωί. Την ώρα που πρέπει το παιδί να πάει σχολείο.

·         Δυσκολία να κοιμηθεί, εφιάλτες.

·         Προσκόλληση, ξεσπάσματα θυμού, πανικός όταν πρόκειται να αποχωριστεί το γονιό ή κάποιον που το φροντίζει.

·         Για όσο διάστημα βρίσκεται στο σχολείο το παιδί κλαίει και αναζητά τη μητέρα του ή θέλει να γυρίσει στο σπίτι.

·         Απουσιάζει πέντε ή περισσότερες μέρες από το σχολείο εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων.

·         Παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, είναι ανυπάκουο ή προκλητικό και έχει πείσμα ή, αντίθετα, μπορεί να φέρεται υποτονικά.

·         Τα παιδί σ’ όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του φαίνεται υγιές και ενεργητικό.

Θέματα που αφορούν το σπίτι: Το παιδί μπορεί να ....

·         Βιώνει μια αλλαγή στην οικογένεια π.χ. μετακόμιση, ασθένεια, χωρισμό, διαζύγιο, θάνατο, κατάθλιψη, οικονομικά προβλήματα.

·         Έλλειψε από το σχολείο λόγω μιας παρατεταμένης ασθένειας.

·         Απολαμβάνει την αποκλειστική προσοχή του γονέα, όταν δεν είναι στο σχολείο.

·         Έχει την άδεια να βλέπει τηλεόραση, να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να κάνει ότι άλλο του αρέσει αντί να διαβάζει για τα μαθήματα του σχολείου.

·         Έχει έναν υπερπροστατευτικό γονέα που του ενισχύει την ιδέα ότι το να είναι μακριά του μπορεί να είναι επικίνδυνο.

·         Εκδηλώνει φοβίες

 

Θέματα που αφορούν το σχολείο: Το παιδί μπορεί να ....

 

·         Φοβάται την κριτική, την αντιπαράθεση ή την τιμωρία από έναν δάσκαλο ή άλλο άτομο.

·         Έχει μαθησιακές δυσκολίες, π.χ. να φοβάται να διαβάσει δυνατά, να γράψει τεστ, μην πάρει κακούς βαθμούς, να εξεταστεί προφορικά ή να σηκωθεί στον πίνακα.

·         Φοβάται μήπως δεν γράψει άριστα στις εξετάσεις.

·         Έχει ευαισθησία σε κάποια σχολική δραστηριότητα π.χ. να τραγουδήσει, να παίξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, να παραβρεθεί σε μια σχολική συνάθροιση, να φάει στο εστιατόριο.

·          Ανησυχεί για την επίδοσή του στις αθλητικές δραστηριότητες, να φοβάται μήπως γελοιοποιηθεί ή μήπως δεν επιλεγεί σε κάποια αθλητική ομάδα.

·         Φοβάται τα πειράγματα για την εμφάνισή του, τα ρούχα του, το βάρος του, το ύψος του κλπ.

·         Νιώθει ανεπαρκής στις κοινωνικές συναναστροφές.

·         Είναι θύμα εκφοβισμού (bullying) στο σχολείο.

·         Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σ’ ένα νέο σχολείο.

·         Έχει δυσκολία στη χρήση των σχολικών τουαλετών.

·         Έχει αλλεργική ευαισθησία σε κάποια υλικά του σχολείου, σε κάποιες μυρωδιές καθαριστικών ή σε κακώς αεριζόμενες σχολικές αίθουσες

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί με σχολική φοβία;

 Όσο νωρίτερα βοηθήσουμε ένα παιδί με σχολική φοβία, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα και τόσο γρηγορότερα εξαφανίζονται τα συμπτώματα. Η συνεργασία γονέων και σχολείου είναι απαραίτητη, όπως και η συμβολή κάποιου ειδικού που μέσω της θεραπείας θα βοηθήσει το παιδί να επιστρέψει σταδιακά στο σχολείο.

 

Ωστόσο είναι πολύ βοηθητικό ο γονέας να έχει υπόψη τα εξής:

 

1.      Δείξτε ότι καταλαβαίνετε και κρατείστε ήρεμη και αποφασιστική στάση κατά τον πρωινό αποχαιρετισμό

2.      Ανακαλύψτε ποια είναι τα πράγματα που ενθουσιάζουν το παιδί και κάντε το να τα αναμένει στο τέλος της ημέρας ή όταν επιστρέφει από το σχολείο.

3.      Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε και υποχωρείτε στις παρακλήσεις του παιδιού να μείνει σπίτι, αποφύγετε εκδηλώσεις στοργής ή τρυφερότητας και μην του κάνετε τα χατίρια

4.      Επιπλέον, μην αφήνετε το παιδί να δει τηλεόραση, να παίξει ή να παραμείνει στο κρεβάτι του αλλά φροντίστε να απασχοληθεί με κάποια σχολική δραστηριότητα Συζητήστε το πρόβλημα με τη δασκάλα του και συνεργαστείτε μαζί της για μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης

5.      Ωστόσο, αν το πρόβλημα παραμένει ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

 

Ακολουθηστε μας στα Social

Επικοινωνια

Φωτεινή Κινούς (Ειδ.Παιδαγωγός)
Καμύνδου 10, Ρόδος (Ροδίνι)
Τηλέφωνο: (+0030) 6945936382
Email: fkinous@paidionstirixis.gr
Τίνα Τσέλιου (Παιδοψυχολόγος)
Πάροδος Λεωφ. Ηρακλειδών 51 (Ιξιά)
Τηλέφωνο:(+0030) 22410 39955
Email: ttseliou@paidionstirixis.gr
Top