Παιδιών Στήριξις

 Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μας στα τηλέφωνα: 22410 61030 & 22410 39955

Επιστροφή στο σχολείο

 από τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής 

 Κινούς Φωτεινή

 www.paidionstirixis.gr

 

 

 Οδηγός για γονείς

 

 

 

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες των διακοπών και η επιστροφή στα σχολεία πλησιάζει! Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν για να επιστρέψουν στα θρανία. Για την προετοιμασία βέβαια δεν αρκεί μόνο να κάνετε την εγγραφή και να αγοράσετε σχολικά είδη. Το παιδί χρειάζεται να οργανωθεί και να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχικά.

 

Η σωματική προετοιμασία έχει να κάνει με τον ύπνο:

 

·     Τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου ξαναμπείτε σε πρόγραμμα ύπνου. Μπορείτε κάθε βράδυ να βάζετε το παιδί σας για ύπνο 15΄ νωρίτερα και επίσης να το ξυπνάτε 15΄ νωρίτερα. Με αυτό τον τρόπο θα επανέλθει ο κύκλος του παιδιού σε ωράριο σχολείου.

 

·     1 εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου ξαναμπείτε στο πρόγραμμα για το τι κάνει το παιδί πριν κοιμηθεί και τι κάνει όταν ξυπνά. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να πάρουν τη μορφή ρουτίνας!

 

Οργάνωση:

 

·         Οργανώνουμε τη νέα σχολική χρονιά μαζί. Τοποθετούμε στο ψυγείο ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του παιδιού.

 

·         Επιλέξτε το χώρο μελέτης και οργανώστε τον! Εξοπλίστε το γραφείο με κουτιά αποθήκευσης και φροντίστε για ετικέτες σε τετράδια, βιβλία, ρούχα, τσάντες κ.τ.λ.

 

·         Φτιάξτε λίστες με τα σχολικά είδη που χρειάζεστε, ρούχα, παπούτσια κ.τ.λ.

 

·         Περιορίστε την τηλεόραση και αντ’ αυτού, ξεφυλλίστε τα καινούρια σχολικά βιβλία κάνοντας ενθουσιώδη και ενθαρρυντικά σχόλια.

 

·         Μη ξεχνάτε τη σημασία των ιατρικών ελέγχων! Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το παιδί δεν εκδηλώνει προβλήματα όρασης, ακοής, μαθησιακές δυσκολίες που θα δυσκολέψουν τη συμμετοχή του στη σχολική ζωή.

 

Ψυχολογική προετοιμασία:

 

·         Επίσκεψη στο σχολείο, για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά. Εντοπίζουμε μαζί τις τουαλέτες, βρύσες, κυλικείο κ.τ.λ. Τα περισσότερα σχολεία είναι ανοικτά από την 1η Σεπτεμβρίου.

 

·         Συζητήστε με το παιδί και αφουγκραστείτε τις ανησυχίες του για τη νέα σχολική χρονιά. Μοιραστείτε μαζί του δικές σχολικές εμπειρίες.

 

·         Εκφραστείτε με ενθουσιασμό και θετικά συναισθήματα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

 

·         Τονώστε του την αυτοπεποίθηση και ζητήστε από το παιδί να θέσει μόνο του τους στόχους για τη νέα χρονιά.

  •   Προετοιμάστε το παιδί σας με τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο π.χ. σηκώνω χέρι για να μιλήσω κ.α.

 

 

Ακολουθηστε μας στα Social

Επικοινωνια

Φωτεινή Κινούς (Ειδ.Παιδαγωγός)
Καμύνδου 10, Ρόδος (Ροδίνι)
Τηλέφωνο: (+0030) 6945936382
Email: fkinous@paidionstirixis.gr
Τίνα Τσέλιου (Παιδοψυχολόγος)
Πάροδος Λεωφ. Ηρακλειδών 51 (Ιξιά)
Τηλέφωνο:(+0030) 22410 39955
Email: ttseliou@paidionstirixis.gr
Top